top of page
Wat is osteopathie?

Over de definitie van osteopathie zijn reeds ellenlange pagina’s vol geschreven; voor een exacte definitie verwijzen wij graag naar www.osteopaat.be of www.osteopathie.be

​Toch willen wij op een simpele manier even de principes van osteopathie uitleggen:
 
1. Life is movement
Net zoals de radertjes in een oud zwitsers uurwerk moeten alle onderdelen binnen het menselijk lichaam bewegen. Als er eentje vastloopt werkt het geheel niet meer.
 
​2. De structuur beïnvloedt de functie
Het spreekt voor zich dat wanneer iets niet goed “gemonteerd” werd, de functie zal haperen
 
3. De mens is een geheel
De mens wordt op een holistische wijze benadert; als een geheel. Dat maakt dat de osteopaat overal gaat zoeken naar mogelijke “haperingen” die de klachten veroorzaken. Deze zitten niet steeds op de plaats waar men zou denken.
 
4. Het lichaam geneest zichzelf
Eens het gehele systeem terug functioneel is gemaakt , zal het lichaam zichzelf terug herstellen. Behandelingen steeds herhalen is dus absoluut overbodig. Find  it, fix it and leave it !!!

Is osteopathie gevaarlijk?

Uit een door de overheid bevolen onderzoek, en na te lezen in een lijvig rapport  ( www.kce.be) , door het kenniscentrum voor de gezondheidszorg (KCE) blijkt dat er onvoldoende cijfermateriaal bestaat om over complicaties na een osteopatische behandeling een gefundeerde uitspraak te kunnen doen.
Vanwaar dan die soms verontrustende reputatie? Er moeten toch statistieken bestaan. Een simpele navraag bij de verzekeraars leert mij al snel dat osteopathie tot de veiligste methoden  binnen de  gezondheidssector  behoort.Er is de laatste 10 jaar geen enkel ernstig letsel na osteopatische behandeling vastgesteld.  
Volgens de studie van het KCE zijn 90 procent van onze patiënten dan ook tevreden mensen.
Voor de aardigheid nog wat cijfers:
- risico op ernstige complicaties bij nekmanipulatie 1 op 1,2 miljoen ,
- bij manipulatie van de lendenwervels 1 op 5 miljoen ,
- bij het nemen van ontstekingsremmers 1 op 40.000. ( cijfers CEBAM)

Even een voorbeeld: In deze praktij zijn er de laatste 20 jaar door Philip De Foer alleen meer dan 7000 mensen behandeld, samen goed voor 100.000 behandelingen. Aantal complicaties na behandeling: 0.
Conclusie;  Een bezoek bij een bekwaam osteopaat D.O. is absoluut veilig.

Is een voorschrift van de arts vereist?

Neen. Om een afspraak te maken bij een erkende osteopaat D.O. is geen verwijzing van een arts vereist. Consultaties worden deels terugbetaald door uw mutualiteit. 

Wat is het verschil met een chiropractor of kinesist?

Osteopathie is een holistische geneeswijze. De osteopaat zal de oorzaak van het probleem (mobiliteitsverlies) opsporen en behandelen binnen het geheel van de mens. Dit kan zijn ter hoogte van de gewrichten, organen, bindweefsels of zenuwstelsel.

Chiropractie probeert elk ziektebeeld te behandelen door manipulaties van de wervelkolom en het bekken. 

Kinesitherapie richt zich in het algemeen op het behoud en het vergroten van de kwaliteit van het bewegen door middel van massage en oefentherapie. 

Wat is 'kraken'?

Hoewel men dikwijls het woord ‘kraken’ gebruikt, spreken wij van het ‘manipuleren’ van gewrichten. Het ‘krakje’ dat gehoord wordt, is een beetje lucht dat ontsnapt bij het plots openen van het gewricht ( te vergelijken met de "plop" van de champagnekurk). De bedoeling is om het gewricht terug los te maken waardoor de zwelling zal afnemen, de zenuw meer ruimte krijgt en zijn functie herneemt  ; op niveau van spieren , organen , huid , bloedvaten .

bottom of page